31 Ekim 2011 Pazartesi

YABANİ MEYVELER

Saroza gidince cumartesi pazarına uğramadan dönülürmü hayırrr dönülmez .Bizde inat edip soğuk falan dinlemedik dışarıda titreye titreye kahvaltımızı yaptık sonrasında pazara gittik .Allahım nasıl bir kuru soğuk vardı anlatamam.Kış erken geldi bu sene.
Hızlı hızlı alışverişimizi yapıp  sahilde sıcak birşeyler içip eve döndük.Pazartesi acaip işim var.
Giderken yarım bıraktığım 2 işim var onları bu hafta bitirmem lazım .Çok işim var çokkkkk.

Güneyli sahili sakin sessiz kış uykusunda gibi.

Cumartesi pazarına gidince muhakkak bu teyzeden ay çekirdeği alıyorum.Çok tatlı bir teyze arkada da annesi hava da nasıl soğuk anlatamam.Yazık ya kıyamam ben size .




Böğürtlenler aşılı galiba bu kadar irisini ilk defa gördüm tadı ekşi mayhoş reçel yapacağım .



DAĞ ÇİLEĞİ
Diğer adı halk dilinde  Kocayemiş meyveleri taze olarak da yenilmesine rağmen  genellikle Reçel, marmelat, jöle hatta parfüm yapımında kullanılır.


Ayrıca halk arasında antiseptik, idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yaprakları kanamayı durdurucu, İdrar yolları için antiseptik olarak , yüksek tansiyon ve diyabet gibi konularda da faydalı olduğu bilinmektedir. Gleneksel kullanımının yanında,zengin bir antioksidan(anthocyanin ler, galik asit türevleri ve taninler ), vitamin C, vitamin E ve karoten içeriğe sahiptir. Bu nedenle sağlığı destekleyen önemli bir besindir.



Güvem
 Güvem (Dağ Eriği) Meyvesi Trakya yöresine özgü tamamen doğadan çok faydalı organik Güvem kilo veya paketle satılıktır. Faydaları saymakla bitmeyen C vitamin deposugüvem meyvesi öncelikle şeker düzenini ayarlayıcı , böbrek, akciğer, kanın temizlenmesi faydalarının yanında Zayıflama ilaçlarının ana hammadesi olarak yıldızı gün geçtikçe parlıyor Doğadaki Çalılık dikenli bitkilerden güçlükle toplanan bu meyva hafif mayhoş tadı ile direkt tüketilir veya kendisinden harika bir marmalet yapılır Toptancı alımlarında 500 gr lık veya hacimli paketler halinde toplanır..

Fıstık topladım biraz içini nasıl çıkaracağım bilen varsa söylesin.

Ayvalar acaip dolu dallar yıkılıyor bu kışın sert geçeceğine işaret derler.Ben bile üşüdüğüme göre demekki doğru.




ATEŞ DİKENİ
Ateş dikeni (Pyracantha), gülgiller familyasına ait, yaz kış yeşil kalan çalılardandır. Meyveleri halk arasında "Köpek Elması" olarak da bilinir.
3 metreye kadar boylanabilir. İnce uzun ve oval yaprakları vardır. Salkım şeklinde sarımtrak ve beyaz çiçekler açar. Dikenli bir çalıdır. Koyu kırmızı, kırmızı turuncu ve sarı renkli, üzüm salkımı şeklinde meyveleri olur. Meyveleri tatlıdır. İnsan sağlığına, özellikle de yüksek tansiyona olumlu etkisi vardır. Ilıman yerleri sever. Bol ışığa, az suya ihtiyaç duyar. Üzerinde geliştiği toprakta çok besin öğesi aramaz. Bahçelere tek başına ya da gruplar halinde dikilebilir. Ayrıca çit oluşturmak için de kullanılır.

Jölesi yapılır, portakal reçeline eklenir.


Ancak meyvenin çekirdeğinde ve bitkinin yapraklarında oksijen siyanürü bulunabilir. Çok az miktarda kullanıldığında nefesi açan, sindirimi kolaylaştıran bu maddenin yüksek miktarı insanı zehirleyebilir!



7 yorum:

  1. Mevdoşumu kıskandırayım biraz. Daha İzmirde havalar güzel he hee ))

    Mevdoş. Meyveyle arası olmayan ben bu tür şeylere bayılıyorum. Böğürtlen görünce hele ayarım kaçar o kadar çok yerim ki bütün dişlerim kamaşır. Ateş dikenini de çok severim. Onu buralarda parklara refüjlere falan dikiyorlar. Bazen çok canım çektiğinde tozlu falan demem toplar yerim :)) Güvemi ise anca metro markette falan bulabiliyorum. Keşke heryerde satılsa da bol bol tüketsem.

    YanıtlaSil
  2. Bayılırım bu tür meyveye, ota, vs' ye. Geçen yıl Termessos'ta yabani zetin toplamıştım biraz. Doğanın en güzel armağanları bu ürünler. Yalnız mantarlardan çekiniyorum haklı olarak. Sizin aldığınız meyveler harika. afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. DEPRESİF:Nasıl kıskandım anlatamam ya donduk resmen sarozda.Ateş dikeninin yendiğini ilk defa duydum birşey olmam değilmi reçel yapacağım bugün.Güvem Trakya tarafında daha çok oluyor .aY GİDECEĞİNİ BİLSEM GÖNDEREYİM SANA

    Begonvilliev:Bende ot hastasıyım senin gibi ama dediğn çok doğru mantara gelince bir duruyorum ne olur ne olmaz canım.

    YanıtlaSil
  4. Soğuk,moğuk bence harika bir gezi olmuş.Bayılırım köylü pazarlarına.
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. kocayemişi bilmezdim...
    2 yıl önce Adapazarı'nda pazarda gördüm...ve çok sevdim...
    böğürtlen harika bir meyve,aşıladı annemler yaylada...kocaman ama çok ekşi çıktı aşılı hali...
    kızlaryemişi deriz ateşdikene...sonbahara çok yakışıyor bu meyve...
    sevgiler mevdoşcuğum:)

    YanıtlaSil
  6. baktıkça içim açıldı... bu aralar soğuk mevdoşcum... bir de ayazı başlar, rüzgarı savrulursa gelibolu nun iflah olmaz artık... çam fıstıklarını çekiçle tek tek kırıyorum ben... zor bir yöntem ama işe yarıyor... daha kolayı var mı bilmiyorum hiç.
    önemli iki işinde kolaylıklar diliyorum sana... çabucak biterler dilerim.

    YanıtlaSil
  7. Mevdoş ateş dikenini gördüğüm yerde tüketirim. Annem falan da yer. Birşey olmadı şimdiye kadar :)

    YanıtlaSil