30 Ocak 2014 Perşembe

YENİ TANIŞTIM





Her kış ve yaz başı annemle kayınvalidemi alıp bize getiriyorum.
Onlarla  birlikte olmayı ,karşıdan onların tatlı tatlı didişmlerini seyretmeyi vakit geçirmeyi seviyorum . 
Gitmek istedikleri veya benim onları mutlu edecek yerlere götürmeyi ,akraba ziyaretleri yapmayı evde oturup karedeniz deyimiyle gamır gamır laflamayı seviyorum umarım onlarda benim gibi seviyordur .
  2 haftalığına geldiler ama ikisi de rahatsızdı :(  banada doktor sonrası onlara  daha fazla neler yapabilirim bitkisel otlar ve meyve araştırması kaldı bu arada .Büyük marketlerde görüp yanından bakmadan geçtiğim bu meyveyle tanışmak kısmet oldu .


Demirhindi Şerbeti

Bu sıcaklarda en iyi içecek, buz gibi şerbet. Osmanlı mutfağı bu konuda oldukça zengin ve lezzetli şerbetlere sahip. Bunlardan benim en sevdiğim şerbetlerden bir tanesi Demirhindi şerbeti.
Bu şerbet için anlatılan efsanelerden bir tanesi şöyle:
Kanuni Sultan Süleyman sıcak bunaltıcı bir yaz günü Yeniçeri ortalarını ziyaret ederken susamış ve Soğuk bir şerbet istemiş. Padişaha ait bir tas içinde hemen buz gibi bir demirhindi şerbeti ikram etmişler. Kanuni bu şerbeti o kadar çok sevmişki o tası altınla doldurtup, şerbeti yapan ustaya göndermiş.
Geçmişte ‘Temr-i Hindi’ denilen Demirhindi şerbeti, Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerinde yetişen Tamarin adlı bir ağacın meyvelerinden yapılır. Bu şerbetin bağışıklık sistemini güçlendirdiği öne sürülür.
Temr-i Hindi (Demir Hindi) Şerbeti Tarifi
Malzemeler
1 litre su, 150 gram bal, 150 gram demirhindi, 2 adet karanfil, 1 parça kök zencefil, 2 parça kök zerdeçal, 3 adet kabuk tarçın, 1 adet çubuk vanilya, 5 adet kakule, 4-5 sap parça adaçayı.
Yapılışı
Demirhindi meyvesi 1 litre suda 1 gece bekletilir. Daha sonra kaynatılır, bal ilave edilir. Kaynayan ballı suya baharatların içinde bulunduğu torba konur. 5 dakika daha kaynatılır. Sonra soğumaya bırakılan şerbet, 15-20 dakika sonra tülbentten süzülerek sürahi ile buzdolabına konur. İyice soğuduktan sonra servis edilir.
Tags: 

4 yorum:

  1. Demirhindi şerbetini marketlerde görüyorum ama içinde karanfil var diye almadım, karanfilden nefret ederim çünkü. Meyvesini henüz görmedim. Bulursam hemen alıp deneyeyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. METRO MARKETTE VAR CANIM GİDERSEN SEBZE MEYVE KISMINDA GÖRÜYORUM .SEN MERAKLISIN ALIP YAPARSIN

      Sil
  2. Ben bu şerbetin tadına bayılırım. Ne iyi yapmışsınız. Çok da sağlıklı olduğunu duyuyorum dediğiniz gibi. Hazır olarak da satılıyor şu an. Güllüoğlu şekersiz olarak üretiyor. Stevya bitkisi ile tatlandırıyorlar. Ev yapımı gibi olmasa da o da oldukça lezzetli. Afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  3. EN YAKIN ZAMANDA GÜLLÜOĞLUNA UĞRAYACAĞIM TEŞEKKÜRLER SEVGİLER

    YanıtlaSil