16 Nisan 2012 Pazartesi

BEBEKLi EVDE HAYVAN OLUR MU? OLUR!


Dün  akşamdan beri evdeki mevzumuz bu.Kolay değil anane babanne olmak ister istemez kafaya takıyor insan.
Bugün milliyet gazetesinin Cadde ilavesinde cadde patisini yazan ITIR ILGAZIN yazısı da tam da bu konu  üzerineydi .Evinde evcil hayvanı olan bütün hamile kardeşlerim  ve
Nonim için bugünkü yazıyı bilgileri olsun diye  olduğu gibi kopyaladım .
Hadi kızlar iyisiniz telaş yok içiniz rahat etsin.

Araştırmalar, özellikle doğumundan itibaren evde evcil hayvanla büyüyen bebeklerin, bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu gösteriyor. Yani onları sokağa atmak yersiz. Sadece biraz dikkat ve ön hazırlık gerekiyor.

Son zamanlarda Facebook’ta, Twitter’da sıkça sahibi hamile kaldığı ya da doğum yaptığı için evden atılan kedi-köpek ilanlarına rastlıyorum. Ben de tanıdığım birkaç kadın doğum uzmanına ve hem hayvanlı hem bebekli arkadaşıma sordum:
1-Hamilelikte evde evcil hayvan beslemek caiz midir? 2-Evdeki hayvan bebeği yer mi?
Üç doktorun da ortak fikri şu: Kedilerden bulaşabilecek en önemli hastalık toksoplazma enfeksiyonu. Kedi dışkısından bulaşabildiği gibi iyi yıkanmamış sebze meyve ve iyi pişmemiş etten de geçebiliyor. Anne adayı kumu bizzat kendisi temizlemezse (mecbur kalırsa mutlaka eldiven kullanmalı), hayvanın aşıları düzenli olarak yapılıyorsa sorun yok. Köpekler için de parazit ve kuduz aşılarını yaptırmak yeterli.
Zararı değil yararı var
Araştırmalar, özellikle doğumundan itibaren evde evcil hayvanla büyüyen bebeklerin, bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu gösteriyor. Ayrıca eğer genetik bir alerjik problem yoksa, yine kedi ya da köpekle büyüyen çocuklar alerjik hastalıklara karşı daha az risk taşıyor. Bir de psikolojik boyutu var tabii. Hayvanla büyüyen çocuk kendine daha güvenli, diğer canlılara ve çevresine karşı daha duyarlı oluyor. Paylaşmayı ve sorumluluk almayı öğreniyor. Yapılan araştırmalar, hayvanla büyüyen çocukların suça meyletme ihtimalinin de çok düşük olduğunu gösteriyor.




Anneler ne diyor?
Bebekli ve kedili iki arkadaşım var. İkisi de kedilerinin, kardeşlerini fazlasıyla nazik karşıladığını söylüyor. Elbette merak söz konusu. Kedi eve gelen bu yeni yaratığı incelemek istiyor. Bebeğin yatağında, alt değiştirme masasında, arabasında yatmak gibi davranışlara sık rastlanıyor. Bebek biraz ayaklandıktan sonraysa roller değişiyor. Genelde hayvanın peşinden koşup içini bayıyor, orasını burasını çekiştiriyorlar. O zaman da kedinin tırnaklarını kestirmek olası bir tırmalanma tehlikesini ortadan kaldırıyor.
Kedi terbiye edilemeyen bir hayvan olduğundan, ona gereken ilgiyi ve hâlâ çok sevildiğini gösterdiğiniz takdirde kıskanmasını engelleyerek bebeği sevgiyle sahiplenmesini sağlayabiliyorsunuz.
Köpek sahibine daha bağımlı gibi. Bu yüzden hayvanın yeni duruma adapte olması için doğumdan önce çalışmalara başlamak gerekiyor. Köpekler sürü halinde yaşayan hayvanlar. Gelen bebeği de sürünün bir üyesi olarak görüyor. İyi bir sürü lideri olarak bebeğin  hiyerarşik düzendeki yerini hazırlamak da size düşüyor. Bu konuda ayrıntılar haftaya!
TEŞEKKÜRLER  ITIR ILGAZ 

7 yorum:

  1. Kesinlikle katiliyorum adasimin düsüncelerine..ben iki cocugumuda köpekle kediyle büyüttüm, belirli saglik kurallarina dikkat edildikten sonra zarar bir yana cocuklarin gelisimine tamamen pozitif katkisi oluyor.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Daha 2. ya da 3. karşılaşmalarında arkadaşımızın yeni yürümeye çalışan bebeği isteyerek ve zevkle daha 6 aylık olan Ares'in patisine basmıştı.Ares dışarıda yolun üstünde yatıyor,bebişte üzerine basmaya devam ediyor.Hepimiz-bebişin babası ve ben başta- aportta bekliyoruz, düşerse tutmak için ama müdahale etmiyoruz.Ares bu yeni tanıdığı insan yavrusu yere düşmesin diye, onun patisine basmalarını karşısında bebiş vazgeçene kadar kıpırdamadı bile. Normalde çocuklarına çok titiz olan baba hala tüm çocuklarıyla -4 tane- hala bizimle hemen hemen her haftasonu her yere gelir ve gözümüz kapalı Ares'e güveniriz.Üç buçuk yıldır daha bir çocuğa zarar verdiğini görmedim.
    Birde eğer çocuk gezdiriyorsa ve bağlıysa öldürseniz koşmaz, direkten geçerken o direği dolaşır.Biz öğretmedik bence hayvanların doğasında bu var.
    Ares bir golden retriever. -Bilmeyenler için :)

    YanıtlaSil
  3. bir çok insan kedi köpeklerden daha pis ve daha çok kıl tüy döküyor. o yüzden insanın olduğu her yerde hayvancıklar da olur diyorum arkadaşım.

    YanıtlaSil
  4. bir çok insan kedi köpekten daha pis ve daha çok kıl tüy döküyor. bu yüzden insanların olduğu her yerde bu hayvancıklar da olur diyorum arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  5. Evimde 2 tane kediciğim var ve Eylül'de hamile kaldım ve hiçbir zaman kedişlerimden ayrılmayı düşünmedim. Kasım ayının ortasında düşük yaptım ve herkes kediler yüzünden olduğunu iddia etti. Testler yapıldı , tamamen farklı bir neden çıktı (benim de beklediğim gibi). Ömürleri ve ömrüm vefa ettiği sürece onlarla birlikte olacağım ve çocuklarımı da onlar varken dünyaya getireceğim inşallah.
    Hayvanları sevmeyebiliriz, evimizde beslemek istemeyebiliriz ancak seven ve besleyenlerin yaşadıkları en küçük olumsuzluğu onlara mal etmek haksızlık bence.
    Bu güzel yazınız için çok teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. 1 yaşında oğlum, 2 yaşında bir kedim var, kadındoğum uzmanıyım.hiçbir sıkıntı yaşamadım sadece kısırlaştırma ameliyatı sonrası kedimin tüyleri çok dökülüyordu tüylerini kestirdim o kadar.Toksoplama enfeksiyonunu daha önceden geçirip geçirilmediğine bakılabilir dsha önce geçiridyse gebelikte bu enfeksiyonun hiçbir zararı yok.bir hayvanla yaşamanın yararlarını buraya sığdıramam...

    YanıtlaSil
  7. Canim annem bu yaziyi paylastigin icin tesekkurler, seni seviyorum!

    YanıtlaSil