Misafirlerimi dün yolcu ettim.Yine kaldım yanlız başımaaa :( onlar gitmeden teyzoş Sarozdan akraba günümüz için erken geldi .Gelirkende doğum günüm için bana hediye elbise almış .Hazır bu kadar anneyi bir arada görünce hemen hem etli hem zeytintağlı sarma içi hazırladım onların önüne bıraktım hadi kızlar yok öyle boş boş oturmak çalışın bakem dedim.
Ay ne kötüyüm değilmi ama onlar valla yarım saatte bir yaprağı açtı diğeri sardı sonra çayın yanında yediler canım .Bende onlar otururken Marmaristen aldığım minik patlıcanları reçel yaptım .
PATLICAN REÇELİ
1 kilo parmak uzunluğunda körpe patlıcan
8 bardak şeker
3 bardak su (şekerin üzerine basacak kadar)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
10-15 kadar karanfil Nohut kadar şap.
YAPILIŞ
Patlıcanların incecik kabukları tamamen alınır. Soyulanlar hemen suya atılır. Patlıcanların soyulma işlemi bittikten sonra sudan çıkarılır. Suyu iyice süzülür. Tekrar su içerisinde yumuşayıncaya kadar haşlanır, yıkanır ve suyu yine iyice süzülür.
Şekerin üzerine basacak kadar (3 bardak) su konur. Kaynatılır ve köpükleri alınır. İçerisine patlıcanlar atılır. Kaynamaya bırakılır. Sonra nohut kadar şap atılır. Yine kaynatmaya devam edilir. Bir tabak üzerine damlatılan damlalar şeklini bozmayıp top halde durursa reçel olmuş demektir. Bundan sonra limon tuzu atılır, bir iki taşım daha kaynatılır, ocaktan indirilir.
Soğuduktan sonra bazı patlıcanlara karanf iller saplanır. Karanfil kokusu hepsine geçer, bu da reçele güzel bir çeşni ve koku sağlar. Kavanozlara doldurulup kapağı kapatılarak muhafaza edilir.
Çok güzel oldu .
Ay ne kötüyüm değilmi ama onlar valla yarım saatte bir yaprağı açtı diğeri sardı sonra çayın yanında yediler canım .Bende onlar otururken Marmaristen aldığım minik patlıcanları reçel yaptım .
Teyzoşun aldığı elbiseyi kahvemi içerken görsün diye giydim |
Annişlere de çiçek getirmiş aslında elbise yerine çiçeği tercih ederdim sardunya harikaydı çünkü |
PATLICAN REÇELİ
GEREKLİ MALZEME
1 kilo parmak uzunluğunda körpe patlıcan
8 bardak şeker
3 bardak su (şekerin üzerine basacak kadar)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
10-15 kadar karanfil Nohut kadar şap.
YAPILIŞ
Patlıcanların incecik kabukları tamamen alınır. Soyulanlar hemen suya atılır. Patlıcanların soyulma işlemi bittikten sonra sudan çıkarılır. Suyu iyice süzülür. Tekrar su içerisinde yumuşayıncaya kadar haşlanır, yıkanır ve suyu yine iyice süzülür.
Şekerin üzerine basacak kadar (3 bardak) su konur. Kaynatılır ve köpükleri alınır. İçerisine patlıcanlar atılır. Kaynamaya bırakılır. Sonra nohut kadar şap atılır. Yine kaynatmaya devam edilir. Bir tabak üzerine damlatılan damlalar şeklini bozmayıp top halde durursa reçel olmuş demektir. Bundan sonra limon tuzu atılır, bir iki taşım daha kaynatılır, ocaktan indirilir.
Soğuduktan sonra bazı patlıcanlara karanf iller saplanır. Karanfil kokusu hepsine geçer, bu da reçele güzel bir çeşni ve koku sağlar. Kavanozlara doldurulup kapağı kapatılarak muhafaza edilir.
Çok güzel oldu .
ayyy patlıcan reçeliiii nefis görünüyor =) mevdoşum üzülmeee =( yalnız değilsin bizler varız.
YanıtlaSilNe güzel iki annenide birbirinden ayırmıyorsun. Bende rahmetli kayınvalidemle çok manlaşır ve severdim.
YanıtlaSilPatlıcan reçelini ne yaptım ne yedim. Çok güzel görünüyor. Doğrayıp yapsak bir mahsuru var mı?
Güzel bir toplantı olmuş :)
YanıtlaSilCok ilginc :)
YanıtlaSilyalnız olur musun hiç. aşkolsun biz buradayız ya:))
YanıtlaSilcanım benim iyiki sizler varsınız .Patlıcan reçeli güzel oluyor ilk defa yaptım.
YanıtlaSilPatlıcan reçelini hiç denememiştim ablacım aldım tarifini.
YanıtlaSilAşk olsun yalnız değilsin elimizden geldiğince yanındayız ablam:)
Ellerine saglik mevdos teyzecim :))
YanıtlaSiltontis annelerin ellerinden operim ayrica cokca..
ne tatlilar yahu..masallah..
ananisim gibi benim..
ayrica o ne demekmis yalniz kaldim diye :)
bizler burdayiz..
opucukleeer
Mekila evet güzel oldu reçel.biliyorum canım iyiki varsınız.
YanıtlaSilHüznün tadı ne yapayım bir onlar kaldı arada alıyorum ikisini de hoşuma gidiyor onlarla olmak.bende ilk kez yaptım patlıcan reçelini.
Pelin P.A evet ilginçti canım büyükler eğlenceli oluyor zaten.
Nesliice valla haklısın bende ilk kez denedimne diyeyim canım.
Nihan sarı teşekkürler bitanem sizle dolu doluyum zaten hepinizden ayrı ayrı birşeyler öğreniyorum.
İkizannesi bir dene bakalım değişik oluyor ben sevdim ama damak zevki farklı olabilir.sağolun iyiki varsınız.
KeLemek ananeneler babaneler çok tatlı olurlar.sağolun bitanem sizleri hep takipteyim zaten iyiki varsınız.
Hepinize sevgilerimi yoluyorum.