16 Eylül 2011 Cuma

BU MEYVEYİ YEDİNİZMİ

Şimdi mevdoş ne yumurtlayacak dediğinizi duyar gibiyim.Valla bir şey yumurtlamıyacağım sadece sevdiğim yerken çok ama çok mutlu olduğum bir meyveden bahsedeceğim.

Değirmen yanında sütçü amca dediğim bir adamcağız var.Amca dediğime bakmayın adamcağız belki de benden  küçük ama çalışma hayatı köy yaşantısı onu yıprattığı için yaşlı duruyor.

Her sene buraya gelince onu arar kendi ev yapımı pul biber,tereyağ sebze ,süt birde bu dikenli incirden alırım.
O beni bildiği için öyle kiloyla getirmez kovayla getirir:))

Buzdolabında bekleyince soğuk soğuk yemesi bayağı güzel olur.

Bu meyveyi yemeden önce 3şeye ihtiyacınız var .Bir pasta tabağına,çatala ,bıçağa ve bir tatlı kaşığına .

Nedenmi  elle tutulmaz meyveyi tabağa bir çatal yardımıyla veya kağıtla  alırsınız.

Çatalı meyveye batırıp ortadan uzunlamasına keser sol elinizdeki çatal  meyveye batık olacak çünkü kaşıkla rahat alabilesiniz sonra kaşıklada bir güzel yersiniz .

Kazara unutur elle tutarsanız bütün  gününüzün içine edilir einizdeki dikenleri ayıklar ve  acıdan duramazsınız.

Çok sevdiğim arkadaşım gibi  tabağa dökülen suyu faydalı ziyan olmasın diye tabağı kafanıza diker suyu da içerseniz offf aman allah sonrasını yazamıyorum.

Sadece her meyvenin suyu içilmez diyorum.

Şimdi aşağıda faydaları da var .Olduki semt pazarına gittiniz bu ne demeyin alıp bir güzel tüketiniz .






Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan “dikenli incirin”, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu bildirildi.


Türkiye’nin hemen hemen yer yöresinde görülen ancak, Akdeniz ve Ege’de daha sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incir, hasat dönemi olması nedeniyle kent merkezlerinin yanı sıra sahil kesimlerinde de tablalarda satışa sunuluyor.

Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunduğu dikenli incirin, her yaş grubunca tercih edildiği gözleniyor.

Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, anavatanının ise Güney Afrika olduğu bildirilen dikenli incir, halk arasında “Hint inciri” ve “Frenk inciri” olarak da biliniyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Tetiker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikenli incirin C vitamini yönünden zengin olduğunu, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin bulunduğunu söyledi.

Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Tetiker, “Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları almasına gerek yok” dedi

BURASI BİZ BAYANLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ yazı uzun sıkılıp okumazsınız diye yazıyorum.

Tetiker, dikenli incirin tüm bu faydalarının yanı sıra doğal kozmetik sektöründe de “kırışık giderici” krem yapımında kullanıldığını sözlerine ekledi.

Başınızı ağrıtıp sizleri sıkmadığımı umarım sevgiyle kalın.

16 yorum:

  1. Hiç yemedim, belki bir gün yemek kısmet olur. Kimbilir? :))

    YanıtlaSil
  2. mevdoşum,
    bizim buralarda da olur...
    tadı güzel,yemesi zahmetli meyve:)

    YanıtlaSil
  3. Senin de söylediğin gibi Antalyadayken sokak satıcılarından alıp yemiştim. Ben damak tadı konusunda tutucu biriyim o nedenle pek hoşlanmamıştım ama saydığın faydalarını bilmiyordum o zamanlar ,keşke daha çok yeseymişim :)

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşının halini düşünemiyorum. bizimde eskiden bahçemiz vardı.aldığımızda içi bununla doluydu.ilk başta toplamasını bilemedik, ellerimiz mahvoldu. sonra köydeki komşular cezve takıp bıçakla kesmeyi öğrettide güzelce yiyebildik :) bende çok severim.

    YanıtlaSil
  5. En sevdiğim meyveeee ama burda hiç görmedim annişim, oraya gelince bol bol yerim artık ;)
    Yalnız bir keresinde benim de elim değmişti tutmamıştım bile hemen parmaklarım dikenle dolmuştu, yerken kesinlikle temas etmemek gerekiyor ;)
    Ay suyunu içen kimdi annişim inanmıyorum boğazına nasıl batmıştır o dikenler uyyyyy!

    YanıtlaSil
  6. Evet yedim ama hic begenmedim nedense degisik meyveleri denemesini cok severim denedim ama tadi hic hosuma gitmedim nasil söylenir bilmiyorum ama nahos bir tadi var...

    YanıtlaSil
  7. ilk defa görüyorum..kimbilir tatmadığımız görmediğimiz daha ne cok nimetler var.Allah herşeyi vermiş biz kıymet bilmiyoruz..gidip yararsız seyler yiyoruz.
    Paylaşım için teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Antalyadan gelirken aldım ben de. Dolapta hala var hatta. Elimle tutmadım, önce suya bıraktım, dışındaki dikenlerin büyük çoğunluğu bu şekilde gidiyo zaten. Ama yine de bir şekilde ellerime bir sürü diken batmış. Hepsini çıkardım da biri maalesef canımı yakmaya devam ediyor. Tadını da muşmulaya benzettim ben.

    YanıtlaSil
  9. 8))) Güneydeyken rastladığımda hep satın alıyorum 8)))

    YanıtlaSil
  10. Anamurda yazlığa gittiğimiz zaman, pazarda görürdüm. Ama hiç alıp denemedim. Bu bilgilerden sonra bir denemek lazım. Afiyet olsun Mevdoşcuğum.

    YanıtlaSil
  11. ilk kez gördüm ve duydum sayenizde:) hayret nasıl hiç bir yerde karşıma çıkmadı... bulursam mutlaka deneyeceğim...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Bizim de bahçemizde var. Methini duyup eldivenle topladım bir kez. Zararının faydasından çok olduğunu görünce, son oldu. O can acısıyla tadınıda anlamadım zaten:))) Alt komşunun çocukları nasıl beceriyorlarsa toplayıp yiyorlar.

    YanıtlaSil
  13. Yemez olur muyum? Frenk İnciri ya da Frenk Yemişi denir buralarda. Çocukluğumda hemen her bahçenin uzakça bir köşesinde mutlaka olurdu. Asla dokunmamalı, maşa ile tutmalı soyarken. Bir de fazla yememek lazım. Sindirim olayını yavaşlatıyor.

    YanıtlaSil
  14. Ankara da bulamayabilirim ama verdiğin bilgilerden dolayı teşekkür ederim belki bir gün bir yerde ayrıca yazın bence hiç sıkıcı değildi :)

    YanıtlaSil
  15. Cok tüketmedigim bir meyve bir meyve delisi olarak,verdigin bilgiler icin cok tesekkürler sevgili Mevdos,anlatimlarini özlemisim!

    YanıtlaSil
  16. Artık Istanbul da da var. Antalya da koparıp yemiştim. Mahvolmuştum. Frenk inciri diyorlardı bu meyveye oralarda.

    Afiyet olsun.

    Bilgili anne Çiğdem

    YanıtlaSil