13 Eylül 2011 Salı

BİBER SALÇASI & PESTİL YAPIMI

 Marmaris tarafına her geçişimizde Ayvalıktaki arkadaşlarımıza uğrarız.Geçenlerde yine öyle oldu .Çayın yanında bize erik ve kayısı pestili ikram etmişti.Çocukluğumda büyükanneciğim köyde yapar getirir bizde bayıla bayıla yerdik.
o elden ayaktan kesilince de pestiller mazi oldu. Sonraları biz aklımıza gelince veya gördüğümüzde ara ara alıp yerdik .
Arkadaşımda görünce  taaa eskilere gittim hemen tarifini aldım .
Geçen sene de sarozda biber salçası yapmıştım NONİM çok beğenince o gelmeden yapayım giderken götürür diye onu da hallettim.Şimdi Marmaris güneşinde olmayı bekliyor.

                                                                         PESTİL
3kilo Erik aldım bir güzel tek tek elimle yıkadım çekirdeğin çekirdeklerini çıkardım .Tencereye koydum üzerine evde toz şeker kalmadığı için kesme şeker koyup erikle beraber kaynattım.

Blendırda pure yaptım yine 3 saate yakın ateşte kaynattım.

Tepsiyi elimi ıslatıp 3milim kalınlığında eriği döktüm spatulayla eşit yaydırdım.

3kg  erik iki tepsi oldu üzerini örttüm terasımız acaip güneşli oraya  koydum 3-4 gün sonra altından spatulayla bakacağım kalıp gibi kalkıyorsa olmuş demektir bıçakla  dikdörtgen gibi kesip hindistan cevizinin içine koyacağım hertarafını bulayıp kaplara dizeceğim .

BİBER SALÇASI

Biberler  akan suyun altında bir güzel yıkanır.Çekirdekleri çıkarılır

Blendırdan geçirilir.

Püre gibi

Tencerede suyu çekene kadar pişirilir.




Tepsiye konur
T



Bu şirine de bizi seyrediyordu bizde ekmek verdik .

17 yorum:

  1. fotoğraflarla ne güzel anlatmışsınız...
    teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Pestili aynı tarifle, şeker koymadan yapsam olur mu sizce? Teşekkürler tarif için :) Erikten başka birşeylerle de denemek istiyorum ben, başka meyveyle de yapacakmısınız? uuf amma çok sordum :)) Cevaplar için teşekkürler şimdiden, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. OKUYAN:Birşey değil canım ne olacak.

    SERPİL:Şeker koymadan da olur tabi mayhoş olur belki daha da bir güzel olur.Şimdizamanı geçti ama kayısıyla da çok güzel oluyor ben yaptım çocuklar yedi bitirdi bile:)Üzümden ve duttan oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Ben erik pestiline takıldım kaldım !Ekşi ekşi ne de güzel olur. Afiyetle yiyin Noniyle :) Mevdoş elinden gelmeyen bir iş var mı senin ? Maşallah !

    YanıtlaSil
  5. iki tarifte harika ellerine sağlık güzen günlerde kullanın

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık.
    Pestile şekeri ne kadar koyacağız?

    YanıtlaSil
  7. Hiç pestil yapmadım. sizin bu tarifinizle kısa zamanda deneyeceğim.elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. mevdoş ablacım dün yorum yazmaya çalıştım ama nette bi problem vardı sanırsam yazamadım ama içimde kaldı :))
    dün senin bu postunu okumadan en fazla beş dk önce annemle konuştuk telde ne yapıyosun dedim erik reçeli kaynattım bi de pestil yapıyorum sen seversin dedi canımıniçi :))
    pazar günü de biber salçası yapmıştı:))
    sonra senin postunu bi okudum dedim tesadüfe bak :))
    bu arada biz de trakyalıyız annem bu güzel kışlıkları sarostaki yazlığımızda yapıyor :))
    sizin kızlar da ablam biz de çok şanslıyız böyle maharetli annelerimiz olduğu için:))
    neyse çok uzattım:))
    ellerinize sağlık afiyet bal şeker olsun inşallah.
    sevgiler:))

    YanıtlaSil
  9. Colette:Pestili seviyorum. Canım ya yapamadığım şey olmazmı iğne oyası bilmem mesela onun dışında elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.
    Gönül:Sağolasın canım benim.

    Proje Çantası:Ben 3 kiloya 1 su bardağı koydum koymasan da olur kendi tadıyla belki daha bir lezzetli olabilir.

    Hülya.Yapımı çok kolay zevkli belki de ben bu işlerden zevk aldığım için bana öyle geliyor olabilir.Afiyet olsun şimdiden.

    Neslinme:Teşekkürler canım.


    Ankara Düşleri:Hemşerim benim tesadüfe bak sen. Benim diğer yazlığım da saroz Orkide sitesinde annenin evi nerede acaba merak ettim.

    YanıtlaSil
  10. :))
    bizim yazlık keşanın yayla sahilinde.
    sizinki sanırsam gelibolu tarafında değil mi.
    zaten biz de keşanlıyız.
    siz nerelisiniz.

    YanıtlaSil
  11. mevdoşcuğum,
    pestili üzümden yapar annem...incecik...
    'yazma' denir bizim buralarda...sonra 3-4 cmlik şeritler halinde kesip,içine ceviz,tarçın,toz şeker koyarak muska gibi katlanır,üçgen üçgen...
    'muska'denir buna da ve kışın yenir:))
    ev salçası...tek geçerim...

    ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  12. Ayyy sagol anlattığın icin Annis...
    Canım cektiiiiiiii!
    Num num!

    YanıtlaSil
  13. Ankara düşleri :ben istanbul doğumluyum canım.bizim evde sarozda .
    Cep Aynası:bakalım benimki nasıl olacak meakla bekliyorum.

    Nily:Tarifi senin için koydum zaten bitanem.Gel ben sana da yaparım ah yakın olsan yollarım.

    YanıtlaSil
  14. Ankara düşleri :ben istanbul doğumluyum canım.bizim evde sarozda .
    Cep Aynası:bakalım benimki nasıl olacak meakla bekliyorum.

    Nily:Tarifi senin için koydum zaten bitanem.Gel ben sana da yaparım ah yakın olsan yollarım.

    YanıtlaSil
  15. Annişimmm bana da 1 kavanoz salça ayırıyorsun di mi? Geçen senekinin tadı hala damağımda kaldı!
    Bir de bizim tarhanamız bitti :( Bu kış tarhanamız hiç yoook halbuki o sayede geçen kış hastalanmaktan yırttık biz, anneannem duyar mı acaba sesimizi ;)

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık marifetli arkadaşım. Ev yapımı biber salçasını çok severim. Hele onu zeytinyağıyla hafif kavurup baharat ve ceviz ekleyeceksin. Ekmeğe sür sür ye ne güzel :)))

    YanıtlaSil